Połowa Polaków zmaga się z nadwagą, a co 8 z nas jest chorobliwie otyły – alarmuje w najnowszym raporcie Millward Brown. Według danych Economist Intelligence Unit, odsetek otyłych w Polsce jest jeszcze wyższy i wynosi 25 proc.

Postępujący wzrost wagi jest powszechną tendencją na świecie. W zależności od szacunków, na całym globie ludzi z nadwagą bądź otyłych może być od 1,1 do nawet 2 mld, a z powodu otyłości umiera rocznie ponad 3 mln z nich. Według danych WHO, każdego roku w samej Europie nadmierna masa ciała przyczynia się do zgonu około miliona osób.

Światowa Organizacja Zdrowia prognozuje, że do 2050 r. z powodu otyłości średnia długość życia spadnie o 5 lat. Z kolei Fundacja Osób Chorych na Otyłość OD-WAGA zakłada, że w połowie XXI wieku nie będzie już Polaków z prawidłowym BMI (stosunkiem masy ciała do wzrostu). Z badań Economist Intelligence Unit wynika, że jesteśmy 5 najbardziej otyłym narodem Europy, a tylko w zeszłym roku aż 1,5 mln Polaków trafiło do szpitala z powodu otyłości i wywoływanych przez nią dolegliwości. Instytut Żywności i Żywienia podkreśla, że zbyt wysoka waga jest obecnie największym zagrożeniem dla zdrowia publicznego. Jako główne konsekwencje nadwagi i otyłości wskazuje m.in. cukrzycę typu 2, choroby układu krążenia, nowotwory złośliwe oraz kłopoty z układem kostno-stawowym.

Walka z otyłością i powodowanymi przez nią problemami zdrowotnymi wymaga znaczących nakładów finansowych. Szacuje się, że w 2015 r. pochłonęła ok. 14 mld zł z polskiego budżetu ochrony zdrowia, co stanowi 1/5 jego całości. Co więcej, średni koszt opieki zdrowotnej jest w przypadku osoby, która ma problemy z wagą niemal 1,5 raza wyższy niż dla tej, której masa ciała utrzymuje się w normie. Poważne wydatki ponoszą także pracodawcy, gdyż przeciętny europejski pracownik opuszcza od 10 do nawet 50 dni pracy w celu leczenia schorzeń wynikających z otyłości. Badania wykazują również, że osoba, która nieodpowiednio się odżywia działa znacznie mniej efektywnie. Według WHO właściwe nawyki żywieniowe i zbilansowana dieta mogą podnieść wydajność pracownika nawet o 20 proc.

Rosnące koszty absencji chorobowych wywołanych otyłością, sprawiają, że coraz więcej pracodawców zaczyna podejmować prozdrowotne działania profilaktyczne. Jedną z metod wsparcia pracowników w walce z nadwagą jest zapewnienie im specjalistycznej opieki medycznej, w tym m.in. możliwości konsultacji z dietetykiem. Coraz częściej firmy zatrudniają dietetyków, którzy czuwają nad zawartością menu oferowanego w firmowych stołówkach, a także prowadzą spotkania i konsultacje dla pracowników.

Choć w Polsce system ten dopiero raczkuje, zachodnie firmy z powodzeniem wdrażają tego typu rozwiązania i dostrzegają ich zalety. Jak donosi Chartered Society of Physiotherapy, inwestycja w zdrowie pracownika może przynieść nawet 300 proc. zwrotu. W Polsce znacznie większą popularnością cieszą się systemy motywacyjne z zakresu sportu i rekreacji. Obecność siłowni w biurowcu podnosi wartość nieruchomości, a 90 proc. najemców wskazuje usługi związane ze sportem i ochroną zdrowia jako pożądane.

Red.(źródło: VanityStyle)

Print Friendly, PDF & Email

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ