Nowo utworzone Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej ma podnieść poziom świadomości zdrowotnej Polaków. Nowa instytucja ma być źródłem wiarygodnej wiedzy o żywieniu i aktywności fizycznej.

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej powstało z inicjatywy Instytutu Żywności i Żywienia w ramach projektu ,,Zapobieganie nadwadze i otyłości oraz chorobom przewlekłym poprzez edukację społeczeństwa w zakresie żywienia i aktywności fizycznej”, znanego szerzej pod nazwą Zachowaj Równowagę, realizowanego w ramach Szwajcarsko-Polskiego Programu Współpracy. Dzięki upowszechnianiu wiedzy o zdrowym żywieniu i aktywności fizycznej udało się doprowadzić do spadku występowania nadwagi i otyłości w szkołach oraz dotrzeć do milionów konsumentów. W ramach projektu edukacją objęto również 12.400 kobiet w ciąży i w okresie karmienia piersią, dzięki czemu 87 proc. z nich utrzymało przyrost masy ciała w granicach normy, a 78 proc. miało prawidłową masę ciała również 6 miesięcy po porodzie.

Z problemem nadmiernej masy ciała zmaga się już blisko 60 proc. dorosłych osób w naszym kraju. Jednak najbardziej niepokojący jest dramatyczny wzrost otyłości u dzieci i młodzieży. Eksperci podkreślają, że jeśli nie poradzimy sobie z otyłością i nadwagą, tym bardziej nie będzie nas stać na wydatki związane z jej skutkami: leczenie nowotworów, chorób metabolicznych i chorób serca.

Optymistyczne jest to, że idea zdrowego stylu życia budzi wśród Polaków pozytywne emocje – oceniają eksperci z Instytutu Żywności i Żywienia. Zarówno jedzenie, jak i styl życia są aktualnym tematem. Ludzie chcą żyć zdrowo i aktywnie, dobrze się odżywiać. Wiarygodnym źródłem wiedzy na ten temat ma być Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, bazujące na aktualnych badaniach naukowych oraz wiedzy, doświadczeniu i codziennej praktyce zawodowej ekspertów.

Red.

Print Friendly, PDF & Email

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ