Z kontroli Rossielchoznadzor, Federalnej Służby Nadzoru Weterynaryjnego i Fitosanitarnego w Rosji, wynika, iż stale podrabiana jest jedna czwarta produktów żywnościowych w całym kraju. Problem dotyczy wszystkich rodzajów artykułów.

Na początku 2016 r. Rossielchoznadzor informował, że udział substytutów wśród krajowych serów sięga 80 proc. Według raportu z końca 2016 r. Wyższej Szkoły Gospodarki w Moskwie, na rynku alkoholu udział podrabianych wyrobów stanowi 40 proc., a na rynku żywności – 10 proc.

Rosstat, Urząd Statystyczny Rosji, podaje, że w okresie od stycznia do listopada 2016 r. udział podrabianych produktów sięgnął 6,6 proc. – jeśli chodzi o mięso i drób oraz 5,8 proc. – jeśli chodzi o ryby.

Międzynarodowa Konfederacja Stowarzyszeń Konsumentów ocenia, iż udział artykułów, jakie nie spełniają wymogów jakości, jest obecnie na rynku rosyjskim największy od 10-15 lat.

Red.

Print Friendly, PDF & Email

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ