W ciągu ostatnich 30 lat liczba chorych na cukrzycę wzrosła na świecie czterokrotnie. W Polsce odsetek chorych w dorosłej populacji sięga 8 proc. i jest wyższy niż europejska średnia, która wynosi 7,3 proc. Cukrzycę ma aż 20 proc. Polaków po 70. roku życia.

Na podstawie specjalnego raportu liczbę osób, u których wykryta została cukrzyca, obliczono na 2,73 mln. Raport opiera się na trzech źródłach: danych Narodowego Funduszu Zdrowia, ogólnopolskim badaniu NATPOL oraz analizie RECEPTOMETR.

RECEPTOMETR obejmuje dane ze sprzedaży leków i pasków diagnostycznych w prawie 600 aptekach. Natomiast badanie NATPOL przeprowadzono na reprezentatywnej grupie Polaków, dwukrotnie badając poziom glukozy we krwi na czczo (gdy przekracza 126 mg/dl może świadczyć o cukrzycy). Pozwoliło to określić całkowitą liczbę chorych na 2,73 mln – przy czym 26 proc. z tej liczby, czyli ok. 500 tys. nie zdaje sobie sprawy ze swojej choroby i nie podjęło żadnego leczenia.

Na świecie najwyższy odsetek chorych na cukrzycę mają takie kraje, jak Samoa (ok. 35 proc.), a najwięcej chorych – Chiny (92,4 mln) oraz Indie (50 mln). W porównaniu z rokiem 1980 odsetek chorych wzrósł na świecie dwukrotnie -z 4,3 do 9 proc. w przypadku mężczyzn i z 5 do 7,9 proc. u kobiet, a ich ogólna liczba aż czterokrotnie – ze 108 do 422 mln. Koszty leczenia wzrosną do 2030 r. dwukrotnie.

Wzrost liczby chorych na cukrzycę w skali świata wynika zarówno ze starzenia się populacji, jak i coraz większego ryzyka wynikającego ze stylu życia, którego następstwami są nadwaga i otyłość. Liczbę chorych zwiększa także to, że dzięki odpowiedniemu leczeniu ludzie żyją coraz dłużej.

Nadwaga i otyłość upowszechniły się nawet w ubogich krajach. Odsetek chorych na cukrzycę w dorosłej populacji Afryki, który wcześniej wynosił 7,1 proc., zbliżył się do regionu europejskiego i wynosi 7,3 proc. Regionalnie najwyższy jest w przypadku krajów wschodniej części Morza Śródziemnego – 13,7 proc.

W regionie europejskim żyją 64 mln osób chorych na cukrzycę – 33 mln kobiet i 31 mln mężczyzn. Choroba odpowiada za 9 proc. całkowitych wydatków na zdrowie – w 2015 r. było to np. ok. 156 mld USD. Według danych WHO cukrzyca jest drugą pod względem liczby powodowanych zgonów chorobą przewlekłą (po nadciśnieniu). Jeśli jednak doliczyć zgony związane z otyłością, wysuwa się na prowadzenie. Wykrywana jest najczęściej dopiero po 5-12 latach od pierwszych objawów – takich jak wzrost poziomu glukozy we krwi. Im dłużej pozostaje niewykryta, tym większe jest ryzyko powikłań.

Główne czynniki ryzyka na cukrzycę to nadwaga, otyłość, niezdrowa dieta i mała aktywność fizyczna. Szacuje się, ze ok. 20 proc. zachorowań można by uniknąć. Podczas eksperymentu przeprowadzonego na Barbados, gdzie cukrzyca występuje u 19 proc. dorosłych, dzięki diecie i aktywności fizycznej udało się uzyskać średni spadek wagi w ciągu 8 tygodni o ok. 10 kilogramów. Niektóre kraje w walce z otyłością i cukrzycą posuwają się do radykalnych kroków – rząd Meksyku w 2014 r. wysoko opodatkował bardzo popularne w tym kraju słodzone napoje.

Oprac. ŁG

Print Friendly, PDF & Email

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ