Instytut Żywności i Żywienia umieścił kawę w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej. Wykazano, że kawa odgrywa ważną rolę w prewencji raka jelita grubego oraz cukrzycy i może skutecznie wspomagać ich leczenie.

Najnowsze badania pokazują, że kawa zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, niezależnie od współistniejących czynników, jak otyłość czy brak aktywności fizycznej.

Kawa spełnia też rolę w chemoprewencji. U chorych z rakiem jelita grubego, leczonych chemioterapią i spożywających co najmniej 4 filiżanki kawy dziennie, występuje mniejsze ryzyko zgonu o 52 proc.

Podobnie w jest przypadku innych chorób, mogących wystąpić u pacjenta z rakiem jelita grubego, jak udar czy zawał. Ogólna umieralność z tych przyczyn dzięki kawie zmniejsza się. 

 Wprowadziliśmy kawę do Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla osób dorosłych w 2016 r. z duszą na ramieniu, mając świadomość, że to posunięcie może trochę przedwczesne, może jeszcze zbyt wizjonerskie. Niemniej wyniki badań z ostatnich lat utwierdziły nas w słuszności tamtego wyboru. Kawa wykazuje bardzo silny potencjał antyoksydacyjny – zawiera wiele różnych bioaktywnych związków, chroniących nasze komórki przed uszkodzeniami, czyli działających po pierwsze w kierunku prewencji miażdżycy, udaru, zawału serca, no wo tworów złośliwych, a po drugie zmniejszających ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. Mamy także liczne metaanalizy wykazujące wpływ kawy na zmniejszenie śmiertelności w wypadkach drogowych czy w wypadkach przy pracy. Jest to prawdopodobnie związane z lepszym przepływem krwi przez struktury mózgu, odpowiedzialne za postrzeganie, kojarzenie, czujność. Popatrzmy, jak duży potencjał wpływu na zdrowie człowieka ma właśnie kawa – mówi prof. dr hab. Mirosław Jarosz, dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia

Picie kawy rozważane jest również jako potencjalny czynnik ochronny, czego podstawą są wyniki badań na modelu zwierzęcym. Wykazano w nich, że podawanie kofeiny myszom obniża w mózgu stężenie neurotoksycznego białka. Autorzy badania wnioskują, że kofeina spożywana w umiarkowanych ilościach może chronić przed rozwojem choroby Alzheimera u ludzi lub też być wykorzystywana w jej leczeniu. Jak sugerują ostatnie badania, nawyk picia kawy zmniejsza ryzyko rozwoju choroby o ok. 30 proc., w porównaniu do niepijących. Picie 3-5 filiżanek kawy dziennie może obniżać ryzyko zachorowania nawet o 65 proc.

Patrz: Kawa – wschodząca gwiazda prewencji żywieniowej chorób

Print Friendly, PDF & Email

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ